Kinderen kijken het geluk bij ons af

Bewust ouderschap
 

Kinderen opvoeden is een van de belangrijkste taken die je kan krijgen als persoon. Er wordt verwacht dat je exact weet wat je moet doen en hoe je het moet doen. Er is een scala aan stromingen binnen het ouderschap, opvoedmethodes en “trucjes”.

Echter, opvoeden is geen trucje dat je kan leren, maar een pad van zelfontwikkeling voor jou en je kind.

De meeste ouders richten zich op opvoedmethodes of bepaalde technieken, maar vergeten dat zij het voorbeeld zijn voor hun kind als het gaat om hoe ze in het leven staan.
Houd je als ouder oprecht van jezelf? Maak je je eigen keuzes? Blijf je dichtbij jezelf? Geef je goed je grenzen aan? En ben je innerlijk in balans?
Dat zijn zo maar een aantal vragen waar je bij stil mag staan als het wat minder gaat in je gezin.
 
Ouders willen het zó goed doen voor hun kinderen dat ze voorbij lopen aan essentiële zaken in hun eigen leven en hun binnenwereld. En dát is vaak wat kinderen spiegelen. 
Kinderen hebben ouders nodig die in balans zijn. Dat biedt rust en veiligheid.

Je hoeft je kind niet meer op te voeden op de traditionele manier van straffen en belonen, als je zelf leeft vanuit het voorbeeld van de persoon die je wilt zijn.
 
Wees zelf de verandering die je in je kind wenst te zien.

 

Ik werk vanuit een holistische en systemische visie in mijn praktijk. Dit betekent dat ik naar het grotere geheel kijk, jouw kind als geheel en de systemen waar de problemen zich eventueel voordoen. 

Je kan het zien als een tuinman. Als de bloemen niet meer goed willen groeien en de bomen minder vruchten geven, dan kijk je ook eerst naar de omstandigheden. Wat kan daar aangepast worden, welke voeding en verzorging hebben de bloemen en bomen nodig. Voordat je de bomen en bloemen gaat veranderen. 
 
Gedragsproblemen bij kinderen kúnnen een indicatie zijn dat er binnen het gezinssysteem iets niet lekker loopt. Het lastige en uitdagende gedrag van kinderen wordt niet altijd begrepen door ouders. Wat logisch is, want niemand kan jou zo intens raken als jouw eigen kind.
 
Kinderen zijn loyaal richting hun ouders. Ook zijn ze meesters in ons gedrag kopiëren. Kinderen kunnen onze stress, onrust, spanning, boosheid, angsten, onzekerheden en beperkende overtuigingen oppikken. Soms betekent dit dat ze onbewust iets overnemen wat eigenlijk van de ouder is.
 
Vanuit mijn holistische visie kijk ik verder dan alleen naar het vertoonde gedrag van een kind. Waarom doet een kind zoals het doet, wat ziet het kind van de ouder(s), wat leven ouders voor en welke schreeuw om aandacht of hulp laat het kind zien? Gedrag is altijd logisch en wil graag begrepen worden. 
 
Wanneer we begrijpen waar het moeilijke gedrag van je kind vandaan komt, help ik jou en je kind om eigen patronen en negatieve gedachten om te buigen en geef ik je handvatten en tools om weer rust en balans in jezelf én in huis te ervaren.
 

Hoe je als ouder in het leven staat en omgaat met je eigen kind, wordt deels bepaald door je eigen jeugd. De overtuigingen en patronen die jij meegekregen hebt van jouw ouders. Wanneer je je eigen verleden een plek kan geven en met meer vertrouwen in het nu komt te staan, verandert er iets essentieels in de omgang met je kind(eren).

Ben jij bereidt om ook naar jezelf te kijken en wil je advies over jouw persoonlijke situatie? Neem vrijblijvend contact met mij op.